"Kompetentne Przedszkolaki" Punkt Przedszkolny w Rudce



Działania styczeń/luty 2013

Nowy rok to nowe siły i pomysły u naszych przedszkolaków, jeśli jesteście ciekawi to przeczytajcie jak je spożytkowaliśmy.

Otóż z początkiem miesiąca stycznia, a jak wszyscy pamiętają był on dość mroźny i śnieżny, postanowiliśmy pomóc zwierzętom w lesie i ptakom przylatującym do karmnika umieszczonego za naszym oknem. W ciągu kilku dni poznawaliśmy zwyczaje zwierząt na zimę i zorganizowaliśmy zbiórkę ziarna, ziemniaków i marchewki. Ziarna wsypaliśmy do karmnika, a z pozostałym pożywieniem wyruszyliśmy do lasu na poszukiwanie paśnika. Mieliśmy szczęście, bo podczas tej wyprawy wytropiliśmy ślady sarny i dzika oraz bez trudu odnaleźliśmy paśnik często widziany przez nas podczas jesiennych spacerów. Wróciliśmy bardzo zmarznięci, ale szybko rozgrzała nas ciepła herbata przygotowana przez mamę Agnieszkę.

Miesiąc styczeń to u nas również czas ciepłych i pełnych miłości życzeń dla naszych kochanych Babć i Dziadków. Z okazji ich święta przygotowaliśmy „Jasełka” oraz krótką inscenizację o kłótni zwierzątek nad żłóbkiem. Niektóre zwierzątka kłóciły się dość długo i musieliśmy je rozdzielać, ale nikt chyba tego nie zdążył zauważyć. Na zakończenie zaśpiewaliśmy gromkie „Sto lat” i wręczyliśmy naszym gościom samodzielnie wykonane złote serduszka oraz kalendarze z naszymi fotografiami.

Nasze kochane Babcie czasami twierdzą, że „rośniemy jak na drożdżach”, więc my postanowiliśmy sprawdzić jak szybko rosną drożdże. Doświadczenie przeprowadzaliśmy na drożdżach w kostce i drożdżach instant. Okazało się, że te w proszku rosną szybciej. Przygotowaliśmy zakwas z mąki żytniej, na którym piekliśmy chleb. Niestety nie bardzo nam wyrósł, więc zaprosiliśmy panią Halinkę – eksperta od pieczenia chleba. Pokazała nam dokładnie jak należy zrobić ciasto, ile ma rosnąć i jak długo się piec. Upieczony razem z nią chlebuś był przepyszny nawet z samym masłem. Samodzielnie udało nam się upiec tylko pizzę - przysmak większości przedszkolaków.

Historia powstawania chleba tak bardzo nas zainteresowała, że postanowiliśmy zobaczyć jak robi się mąkę potrzebną do jego wypieku oraz jak wygląda piekarnia z której na co dzień kupujemy chleb. Najpierw udaliśmy się z wizytą do młyna, gdzie pan Walter pokazał nam kolejne etapy powstawania mąki. To właśnie od niego dowiedzieliśmy się, że z mąki powstaje kasza manna oraz otręby. Wyposażeni w mąkę udaliśmy się do piekarni, w której najbardziej zainteresowało nas sito do przesiewania mąki i wielki piec oraz drewniana łopata do wkładania chleba do pieca. Uzyskaliśmy również odpowiedź na nurtujące nas pytanie „Dlaczego piekarz nosi białe ubranie?”

Po tak intensywnej pracy czyli poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące nas pytania dotyczące istniejącego świata postanowiliśmy udać się na odpoczynek – tygodniowe ferie zimowe. A potem wracamy z jeszcze większym zapałem i chęcią poznawania wielu tajemnic ziemskich. Jeśli jesteście ciekawi co się u nas wydarzy to już zapraszamy na kolejne aktualności.

Przedszkolaki z Rudki
i Marlena Szafran-Janowska

najnowsze działania

 


Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego